Program depozit: 09.00 - 16.30

0753 202 606

Ghidul complet pentru alegerea echipamentelor în service-ul auto

Echipamente service auto - Cum să alegi dotările potrivite pentru atelierul tău de reparații auto

De ce este critică alegerea echipamentelor potrivite

  • Adaugat la: 2024-01-27
  • Comentarii: 0

Când vine vorba de profesionalism, viteza de lucru și nivelul de satisfacție al clienților, gradul de performanță al echipamentelor dintr-un service auto poate face cu adevărat diferența.

Atelierele de reparații auto sunt afaceri care depind foarte mult de calitatea echipamentelor utilizate în cadrul activității de zi cu zi, acestea fiind extrem de importante pentru a duce la bun sfârșit intervenții complexe și dificile, care necesită un grad ridicat de precizie sau un nivel crescut de forță.

De ce ai nevoie de echipamente service auto profesionale

În absența unor echipamente service auto puternice și performante, unele operațiuni pur și simplu nu pot fi desfășurate, lucru ce poate afecta foarte mult atât încasările, cât și reputația unui service auto. Clienții care îți trec pragul vor să știe că pot aduce vehiculele lor în atelierul tău pentru orice problemă, astfel încât să nu fie nevoiți să meargă în diferite locuri pentru a rezolva o problemă mai dificilă.

În consecință, atelierele cu o gamă diversificată de dotări tehnice vor avea întotdeauna un avantaj în fața celor care fac investiții minore în dotări, pentru simplul motiv că vor putea desfășura mai multe tipuri de intervenții și, astfel, vor putea deservi mai mulți clienți.

Din acest motiv, achiziția de echipamente auto profesionale pentru atelierul tău este mai degrabă o investiție în viitorul afacerii pe care o conduci, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Spre deosebire de alte tipuri de afaceri, dotările unui service auto pot avea o influență foarte puternică asupra clientelei, întrucât simpla achiziție a unui echipament service auto va deschide ușa unor noi intervenții de reparații și implicit unui nou demografic de clienți.

Spre exemplu, în momentul în care introduci un aparat dejantat camioane în atelierul tău, vei putea să execuți reparații asupra roților, jantelor și anvelopelor de mari dimensiuni, lucru care înseamnă că nu vei mai fi limitat la vehicule de tonaj redus pentru aceste intervenții. Desigur, acest lucru înseamnă și că vei putea crește traficul de clienți din atelierul tău, cu un impact puternic și asupra încasărilor.

De pildă, un elevator 4 coloane profesional, cu o capacitate crescută, îți va permite să ridici atât vehicule ușoare, cât și vehicule de tonaj mai mare, cum sunt dubele, furgonetele de transport sau chiar camioanele ușoare, iar prin asta, vei putea accesa o nouă plaja de clienți pentru atelierul tău.

Există multe tipuri de echipamente service auto fiecare din ele cu propriile caracteristici și avantaje, motiv pentru care e important să fii bine documentat înainte de a face achizițiile de care ai nevoie pentru atelierul tău. Diversitatea acestora este desigur importantă, întrucât îți permite să-ți lărgești demograficul de clienți, însă calitatea acestor echipamente nu trebuie nici ea neglijată, întrucât performanța acestor echipamente auto profesionale va dicta felul în care pot fi exploatate.

Când vine vorba de echipamente pentru service auto, funcționalitatea, viteza de lucru sau gradul lor de siguranță sunt aspecte ce nu pot fi neglijate, pentru că aceste aspecte vor determina nivelul de productivitate al atelierului tău în ansamblu. Felul în care echipezi atelierul tău de reparații va avea un impact considerabil și asupra cifrei de afaceri a acestuia, motiv pentru care trebuie să fii foarte chibzuit înainte de a face selecția finală a dotărilor.

Nu trebuie să uiți că orice echipament service auto pe care îl achiziționezi va ocupa spațiu în atelierul tău, iar cu cât suprafața acestuia este mai mică, cu atât este mai important să te asiguri că distribui cât mai eficient fiecare centimetru din suprafața de lucru.

Din acest motiv, am pregătit pentru tine, în rândurile de mai jos, o scurtă analiză asupra factori cei mai importanți pe care ar trebui să-i iei în calcul pentru dotarea tehnică a atelierului tău de reparații. Iată ce ar trebui să faci pentru a te asigura că alegi echipamente service auto potrivite pentru afacerea ta:

Echipamente service auto folosite frecvent

Frecvența utilizării unui echipament este, cu siguranță, un criteriu important pentru alegerea acestuia. Cu cât un echipament este mai des folosit, cu atât mai productivă va fi achiziția acestuia pentru atelierul tău. Însă dacă te afli la început de drum, poate fi destul de dificil să-ți dai seama care vor fi echipamentele pe care le vei folosit cel mai des în atelierul tău, dar nu trebuie să te descurajezi.

În primul rând există câteva tipuri de echipamente care sunt practic esențiale pentru orice atelier de reparații, iar de acestea nu te poți lipsi, dacă vrei să lucrezi într-un mod eficient și profesionist. Înainte de orice, vei avea nevoie de elevatoare auto, care vor fi esențiale în majoritatea intervențiilor de reparații, întrucât nu vei putea lucra la vehicule fără a le ridica mai întâi.

Există, desigur mai multe tipuri de elevatoare auto, cum ar fi, elevatoare 4 coloaneelevatoare 2 coloaneelevatoare 1 coloanaelevatoare foarfeca sau elevatoare ingropate, iar alegerea ta trebuie să pornească de la natura clientelei și a intervențiilor de reparații pe care intenționezi să le desfășori. Spre exemplu, modelele de elevatoare 2 coloane se numără printre cele mai populare în rândul atelierelor care lucrează cu vehicule de tonaj redus, însă pentru service-urile care lucrează cu vehicule grele, de mari dimensiuni, modelele de elevatoare 4 coloane sunt cele preferate.

Printre alte echipamente des folosite în service-uri auto se mai numără: aparate dejantataparate geometrie roti sau aparate echilibrat roti, precum și compresoare aerstanduri de frana sau testere diagnoza. Frecvența utilizării unui echipament te poate ajuta să-ți dai seama și cât de profitabil se va dovedi acesta pentru afacerea ta, astfel încât să poți face schimbări la timp, în special dacă observi că una din achizițiile tale nu este la fel de des solicitată pentru intervenții de reparații.

Spațiul alocat pentru echipamente service auto

Înainte de a face selecția finală va trebui să ții cont și de spațiul pe care îl poți aloca fiecărui echipament cu care îți vei dota atelierul. Astfel, în cazul în care suprafața de lucru a service-ului tău este foarte redusă, ar trebui să te orientezi către echipamente mai puțin voluminoase, care să nu stingherească mobilitatea angajaților și care să permită instalarea a diferite tipuri de dotări.

Nu vrei, spre exemplu, să ocupi o mare parte a spațiului de lucru cu o masina dejantat camioane, dacă majoritatea clienților tăi dețin autoturisme ușoare, de mici dimensiuni. Pentru un alt exemplu, un elevator 2 coloane poate fi o alegere mai potrivită pentru un spațiu redus, dar dacă beneficiezi de o suprafață mai generoasă, te poți orienta către către elevatoare 4 coloane cu o capacitate mare, care să îți permită să ridici mai multe tipuri diferite de vehicule.

Totodată, ar trebui să ai în vedere și faptul că nu toate echipamentele destinate activității de reparații auto au și un volum foarte mare, astfel că această constrângere nu e mereu valabilă. Un tester diagnoza auto, de exemplu, are o dimensiune redusă, iar tot acesta e și cazul unui tester baterii auto sau al unui aparat de sudura, precum și al altor tipuri de echipamente.

Tocmai de aceea, dacă spațiul din atelierul tău este foarte limitat, e bine să pui în balanță aspectele care contează cel mai mult pentru tine și pentru clienții tăi și să faci achizițiile în funcție de asta.


Echipamente service auto adaptate la clienții tăi

Ca să poți face o alegere cât mai bună, ar trebui să analizezi puțin piața și natura clientelei din zona în care vrei să deschizi service-ul tău. În acest fel, vei afla multe informații importante despre tipul intervențiilor cel mai des solicitate și tipul vehiculelor cu care vei lucra cel mai frecvent.

Astfel, anumite service-uri își dedică activitatea intervențiilor de reparații asupra camioanelor, TIR-urilor, vehiculelor agricole și altor vehicule de mare tonaj, motiv pentru care majoritatea echipamentelor utilizate de acestea vor fi supradimensionate, pentru a putea acomoda volumul și greutatea crescută a vehiculelor sus menționate.

În contrapartidă, numeroase ateliere de reparații se concentrează pe clienții care dețin autoturisme mici, SUV-uri sau dube de tonaj redus, motiv pentru care achiziționează echipamente auto potrivite pentru vehiculele de acest fel. Desigur, asta înseamnă că aceste service-uri nu vor putea lucra cu vehicule mari, însă vor putea economisi mai mult spațiu în atelierul de lucru, iar asta le va permite să achiziționezi mai multe tipuri de echipamente și să-și diversifice oferta de servicii.

Concluzii

Fiecare echipament service auto pe care îl achiziționezi pentru atelierul tău are un cost de oportunitate atașat. Un aparat echilibrat roti va ocupa spațiul pe care l-ai putea dedica unui aparat dejantat sau unei masini de spalat roti. Un elevator auto 4 coloane va ocupa spațiul în care ai putea instala un elevator ingropat sau un elevator 2 coloane și va influența felul în care lucrezi în cadrul intervențiilor tale de reparații.

De asemenea, fiecare echipament pe care îl achiziționezi va avea un impact asupra bugetului tău total, iar scopul tău trebuie să fie întodeauna recuperare cât mai rapidă a investițiilor pe care le faci în aceste echipamente.

Tocmai de aceea, e important să pui în balanță toți acești factori și să alegi întotdeauna echipamentele care consideri că îți vor aduce cele mai multe beneficii financiare, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Astfel, nu doar că îți vei recupera rapid investiția, dar vei accelera dezvoltarea atelierului tău, transformându-l pe acesta într-o afacere sigură, stabilă și de succes.

Comentarii pentru Echipamente service auto - Cum să alegi dotările potrivite pentru atelierul tău de reparații auto

Adaugă un comentariu

Pentru a adauga un comentariu, trebuie să fi autentificat. Te poţi conecta în cont AICI