Program depozit: 09.00 - 16.30

0753 202 606

Înțelegerea Funcționării Elevatoarelor Auto: Principii și Tehnologie

Cum functionează un elevator auto?

Principiile de Bază ale Funcționării unui Elevator Auto

  • Adaugat la: 2024-01-27
  • Comentarii: 0

Pe ce principiu functionează un elevator auto?

În general, elevatoarele auto se bazează pe mecanica hidraulică si folosesc principiul lui Pascal pentru ridicarea unor greutăti foarte mari. Conform principiului lui Pascal, când o anume fortă exercită presiune asupra unui corp lichid închis într-un recipient etans, care să nu permită pierderi ale lichidului, această fortă se transmite întregului container fără ca volumul lichidului să se schimbe.

Pentru ridicarea corpurilor cu o masă foarte mare, elevatorul hidraulic este prevăzut cu un piston de actionare si un piston executant. În punctul de actiune presiunea este mai mică, dar creste în punctul de actionare si astfel, chiar si pentru ridicarea unui obiect precum un automobil, nu este nevoie decât de o fortă mică.

Elevatoarele auto nu pot ridica greutăti mai mari decât sarcina lor maximă de ridicare si de aceea, atunci când sunt achizitionate pentru un atelier auto trebuie luat în calcul tipul de masini ce urmează a fi depanate cu ajutorul lor.

Din ce fel de componente este format un elevator auto?

Elevatoarele auto sunt formate atât din componente mecanice cât si electronice. De exemplu, unele elevatoare pot fi prevăzute cu mecanisme de sigurantă actionate manual, iar altele cu mecanisme de sigurantă actionate automat, dar când vine vorba de părtile mecanice, acestea sunt în general reprezentate de pistoanele descrise mai sus responsabile cu îndeplinirea principalului obiectiv pentru care sunt fabricate aceste utilaje: ridicarea de la sol a autoturismelor.

În general, nu există elevatoare auto compuse doar din părti mecanice sau doar electronice. Mai ales elevatoarele performante, cu multe functii, chiar dacă au sisteme de blocare si deblocare automate, permit în cazul penelor de curent si deblocarea manuală pentru a se evita încetinirea lucrului sau eventualele accidente.

Care sunt cele mai cunoscute tipuri de elevatoare auto?

Elevatoarele auto sunt niste utilaje ale secolului XX care de la prima aparitie si până în prezent nu si-au schimbat foarte mult nici functiile, dar nici structura. Există elevator 2 coloaneelevator 4 coloane sau de tip foarfecă, dar fiecare dintre ele functionează cu aceleasi principii fizice de bază.

Dintre cele trei tipuri de elevatoare auto mentionate mai sus, cele mai noi sunt elevatoarele auto 4 coloane care au apărut în anul 2000 si sunt fabricate în asa fel încât să poată ridica vehicule mai grele decât masinile sedan sau SUV-urile.

În atelierele auto cele mai comune tipuri de elevatoare sunt elevatoarele 2 coloane sau elevatoare foarfecă. Avantajul primelor este că pot ridica greutăti mari chiar dacă nu presupun costuri de achizitie foarte mari, iar avantajul ultimelor este faptul că ocupă foarte putin loc atunci când nu sunt folosite deoarece se pot îngropa în podea dacă arhitectura atelierului permite acest lucru.

În cazul elevatoarelor auto nu se poate vorbi despre cel mai bun utilaj sau cel mai convenabil. În functie de necesitătile fiecărui atelier în parte, dar si de tipul de vehicule conduse de clientii acestuia, fiecărei afaceri i se potriveste un tip de utilaj. Astfel, dacă atelierul în cauză serveste doar clienti cu masini mici, nu este nevoie de achizitia unui utilaj puternic deoarece masa masinilor nu va depăsi sarcina maximă pe care o poate ridica elevatorul. Pe de altă parte, dacă se cumpără elevatorul cu scopul de a stivui vehiculele în vederea păstrării lor în garaj unele deasupra celorlalte, atunci este neapărată nevoie de utilaje cu două coloane care să permită parcarea în sigurantă a masinilor dedesubtul lor în timp ce pe brate tin ridicat un alt vehicul.

Comentarii pentru Cum functionează un elevator auto

Adaugă un comentariu

Pentru a adauga un comentariu, trebuie să fi autentificat. Te poţi conecta în cont AICI

Ai nevoie de ajutor?